Veelgestelde vragen

 Moet ik mijn doodle van te voren borstelen en/of wassen?

-U hoeft uw doodletje niet te borstelen, dit doen we namelijk tijdens de workshop. Blijven borstelen tot de dag van de afspraak is natuurlijk wel belangrijk. Zo kan uw doodletje blijven wennen en de vacht blijft dan mooi uit de klit blijft en dus gezonder. U hoeft u doodletje ook niet te wassen speciaal voor de workshop. Mocht het goed uitkomen, kunnen we dit het best aan het einde van de workshop doen, maar meer dan 2 keer per maand wassen is niet goed voor de vacht en de huidflora.

 

Moet ik nog iets regelen/halen/ergens voor zorgen voordat je komt?

-U hoeft niets te regelen of doen voordat ik kom, wij nemen alle benodigdheden mee om aan de slag te kunnen en adviseren u tijdens de workshop over nog eventueel aan te schaffen materiaal en/of producten.

 

Moet ik mijn doodle extra uitlaten en/of moe maken voor de workshop?

-U hoeft uw doodletje niet langer uit te laten dan u normaal gesproken doet. Zo blijft het voor uw doodletje ook zo normaal mogelijk en voelt hij niet aan dat er iets anders dan anders is die dag.

 

Mijn doodle is enorm druk en enthousiast, gaat dat wel goed komen met de workshop?

-Ja hoor, gelukkig komen we met wat geduld altijd al heel ver. De ene doodle accepteert het stil moeten staan/liggen al na 5 minuten en de andere pakt hier 10 minuten voor, maar uiteindelijk begrijpen ze dat wij toch niet weg gaan voordat ze weer helemaal netjes zijn. De houding die u aanneemt is hier heel belangrijk. Wanneer u uw doodletje het gevoel geeft dat het zielig voor hem is of niet leuk is dan gaat hij dit gebruiken en duurt de workshop langer voor hem. Doet u net alsof het er gewoon bij hoort en het iets positiefs is voor hem is, dan gaat hij dit eerder zien en uiteindelijk gewoon genieten van de extra aandacht voor hem.

 

Hoe gaat het met betalen?

-U kunt het bedrag contant na de workshop geven of achteraf via een factuur overmaken.

 

Hoelang duurt de workshop?

-Gemiddeld zijn we zo’n 2 á 3 uur bezig, afhankelijk van de hoeveelheid klitjes in de vacht en/of hoe goed uw doodletje mee wil werken. Dan weet u echt alles om de vacht te verzorgen! Ik merk aan alle doodletjes (jong en oud) dat een langere workshop ook te vermoeiend en te vervelend voor ze wordt.

 

Met hoeveel maanden is het aan te raden de workshop te volgen?

-U kunt de workshop het best tussen de 5 en 7,5 maanden volgen, zo weet en kunt u alles al voordat de vachtverwisselingsfase begint. U knipt er op deze leeftijd ook vaak niet enorm veel vanaf waardoor de techniek makkelijk is op te pakken en aan te leren. Wij raden ook altijd aan elke 2 maanden de puntjes (1 a 2 cm) te blijven knippen zodat het trimmen altijd makkelijk te doen is en de vacht altijd mooi glanzend en gezond blijft. Dan is het meer een kwestie van bijwerken en het complete doodle model er opnieuw inzetten.

 

Kan ik echt alles na de workshop zelf doen? Heb ik geen trimbeurten bij de trimster meer nodig?

-Ja hoor, omdat we stap voor stap alle onderwerpen behandelen die belangrijk zijn, kunt u uiteindelijk alles helemaal zelf doen. Ik geef elke keer uitgebreide uitleg, demonstraties en begeleiding per onderdeel zodat ik weet dat u alles begrijpt en zelf kunt. Ook stuur ik achteraf nog wat naslagwerk/begeleidende foto’s, zodat u het 2 maanden later ook nog allemaal weet. U kunt natuurlijk ook altijd een mailtje sturen mocht u nog vragen hebben en/of iets zijn vergeten!

 

Zijn onze doodle’s niet enorm snel afgeleid van elkaar als we een duo workshop doen?

-Ervaring leert dat zelfs de meest drukke en enthousiaste doodletjes toch wat onder de indruk zijn van op een hogere trimtafel staan. Ze zijn hierdoor even niet met spelen of de andere doodle bezig maar alleen even geconcentreerd op wat we allemaal gaan doen en voor interessant materiaal we gebruiken, dus hier hoeft u zich geen zorgen om te maken.

 

Is mijn woonplaats te ver van u vandaan om een afspraak te kunnen maken?

-Het komt eigenlijk nooit voor dat u te ver weg voor ons woont, wij rijden heel Nederland en Belgie door voor de workshops maar maximaal 2,5 uur vanaf Biezenmortel (Tilburg). Als u verder weg woont kunnen we de workshop houden bij een vriend/familielid/kennis/collega in de garage/buiten/bijkeuken.

 

Wat houdt de vachtverwisselingsfase in?

-De vachtverwisselingsfase is een fase tussen de 7,5 en 15-18 maanden. In deze fase laat de puppy vacht los en deze blijft hangen in de nieuwe volwassen vacht wat enorm veel klitten en vilten gaat opleveren. Bij niet voldoende en/of niet juist borstelen kan deze fase enorm vermoeiend zijn en voor uw doodletje heel onprettig. De klitten en vilten trekken namelijk aan de huid, hij kan niet krabben waar het jeukt doordat er een viltlaag over de huid ligt en de vacht beschadigd hier enorm van. In deze fase worden doodles ook vaak geschoren, wat helemaal niet nodig hoeft te zijn!

 

Met welke shampoo mag ik mijn doodletje wassen?

-Wij gebruiken tot de 5 maanden de Zwitsal anti klit baby shampoo, deze shampoo heeft namelijk dezelfde ph waarde als traanvocht waardoor deze niet in de oogjes prikt en we dit advies kregen van verschillende dierenartsen. Vanaf de 5 maanden en vooral in de vachtverwisselingsfase gebruiken we deze anti klit shampoo 1 keer per maand: http://www.okdv.nl/mink-oil-shampoo-250-ml.html

Mocht uw doodletje vaak last van jeuk hebben of is de huid gevoelig kunt u deze shampoo gebruiken: http://www.okdv.nl/medicinale-shampoo-250-ml.html

 

Wat kan ik doen om mijn doodle al vanaf jonge leeftijd aan het trimmen te laten wennen?

-U kunt uw doodle al aan veel dingetjes laten wennen om het trimmen uiteindelijk gemakkelijker voor u en uw doodle te laten verlopen. Ik houd bijvoorbeeld vanaf de 8 weken elke ochtend het snuitje van mijn doodletjes vast, wacht totdat hij zijn koppie stil houdt en haal daarna met mijn nagel de vieze ‘prutjes’ uit zijn oogjes. Zo blijven de oogjes schoner en kan uw doodle alvast wennen aan ‘het hoofd stil houden bij vasthouden van het snuitje’. Dat maakt later het knippen van het koppie heel prettig.
Ook begint u al vanaf de 8 weken elke 3 dagen met borstelen met een simpele mensenborstel of een kammetje. Zo kan uw doodletje rustig wennen aan het borstelen, omdat er nog geen klitjes in zitten. Dit mag gewoon op schoot of net wat werkt voor jullie. De eerste keren is het meer stoeien en bijten naar de borstel dan echt borstelen, maar met uw houding en manier van gewoon doen accepteert hij dit dan toch eerder dan u denkt.
Met de waterblazer kunt u beter iets langer wachten, dit kunt u vanaf de 3 maanden oppakken door de doodlebooster eerst aan zetten en op uw eigen handen en benen te gebruiken, daarna uw doodletje op te tillen en het een beetje op zijn rug te blazen spelenderwijs en uit te breiden naar zijn pootjes. Mocht uw doodle hier toch wat gevoelig/angstig voor blijven kunt u een hoodie gebruiken, deze zorgt voor onderdrukking van het geluid en geeft een inbakerend effect zodat uw doodletje kalmeert : https://www.trim.nl/…/toe-…/wit-happy-hoodie-set-s-l-130005/

Weet u een goede doodle specialist/ trimster in de buurt?

Dit zijn een aantal doodle specialisten die zijn opgeleid door Denice, Jolie en Frank. (Denice is de enigste die nog opleidingen geeft, i.v.m. Jolie en Frank die naar Spanje zijn verhuisd)

Ilona Sloot van www.fancydoodles.nl  en Facebook: “Fancy Doodles”  

Jesje van Funky doodles www.funky-doodles.nl (Beuningen)

Daniëlla van  www.prinsjan.nl en via facebook: Doodletrimsalon Prins Jan (Wierden)

Juliette van https://www.doodlebeauty.nl/ (zuid-Holland aan huis)

Bart van http://mirasdoodles.be/ (België)

Aafke van www.doodlekapster.nl (Roosendaal)

Peggy van I-Doodle www.i-doodle.nl (Beek, regio Limburg) Komt aan huis! 

Bianca van Doodle Trimservice Juliëtte Maastricht, ned-bel & duits Limburg, komt ook aan huis)

Inge van Doodles & Co (Koog aan de Zaan) https://doodlesenco.nl/

Ingrid van De Poodle-Doodle Vachtspecialist (Mijdrecht)  www.poodledoodle-vachtspecialist.nl